Wat is duurzaamheid in een keuken en wat niet?
Duurzame materialen zijn een hot topic, dus ook in je keuken. Maar wat is nou duurzaam? Die keuken van gerecycled steigerhout lijkt heel duurzaam, maar als je hem na een paar jaar alweer vervangt omdat je de uitstraling zat bent is het zeker niet duurzaam. En die witte kunststof Ikea-keukendeurtjes lijken misschien niet zo duurzaam. Maar bedenk; als je er vervolgens 20 jaar plezier van hebt omdat ze heerlijk neutraal zijn en je met kleine aanpassingen toch steeds weer een andere sfeer krijgt in je keuken…. dan is dat dus wel duurzaam!
Kortom, de duurzaamheid van je keuken gaat verder dan de materialen die je koopt. En dan alle certificaten en claims die je hoort en ziet. Laat je niet gek maken, koop wat je écht mooi vind en wat goed bij je past, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van jouw droomkeuken.
Ons advies is om te kiezen voor ‘echte’ materialen. Natuurlijke materialen, met een kwalitatieve, natuurlijke en rijke uitstraling. Laat je inspireren door de suggesties hieronder!
Keukenkasten: natuurlijke materialen die het verschil maken
De kleur en het materiaal van je keukenkasten zijn het eerste wat je ziet in je keuken. Kiezen voor duurzame, natuurlijke materialen is kiezen voor kwaliteit en zorgt dat je lang plezier hebt van je keuzes. Voor keukenfronten kom je dan al snel uit bij hout. Denk bijvoorbeeld aan:
Massief hout: Klassiek en tijdloos, geeft warmte en natuurlijke schoonheid. Heeft regelmatig onderhoud nodig, maar kan bij goed onderhoud decennia meegaan.
MDF (Medium-Density Fiberboard): Een betaalbaarder alternatief voor hout. MDF kan worden geschilderd in elke kleur en is minder gevoelig voor vocht dan natuurlijk hout.
Bamboe: Voor een milieuvriendelijke optie is bamboe sterk, duurzaam en groeit snel terug. Het biedt een unieke look en is steeds vaker beschikbaar, zelfs bij Ikea.
Werkbladen: natuurlijke schoonheid en functionaliteit
Het werkblad van je keuken krijgt veel te verduren. Het moet tegen een stootje kunnen; krasbestendig, waterbestendig, hittebestendig en onderhoudsvriendelijk. En natuurlijk wil je dat het er mooi uit ziet. Heb je wel eens aan deze opties gedacht?
Graniet: Geeft je keuken een luxe uitstraling en is heel duurzaam, heeft wel wat onderhoud nodig om vlekken te voorkomen.
Composiet: Een mengsel van natuursteen en hars. Composiet werkbladen zijn bijna onderhoudsvrij en verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en patronen.
Gerecycled glas: Voor een duurzame keuze, overweeg werkbladen van gerecycled glas. Ze zijn sterk, onderhoudsvriendelijk en ecologisch verantwoord. Kijk bijvoorbeeld eens bij het Nederlandse Diggels.
Vloeren: Duurzaamheid ontmoet stijl
Ook voor je vloer kun je een duurzame, natuurlijke keuze maken. Misschien denk je als eerste aan hout? Een houten vloer in je keuken kan, maar is niet heel praktisch. Je zult al snel vlekken krijgen, doordat je soms iets laat vallen of water spettert op de grond. Hier een paar alternatieven die zowel praktisch als duurzaam zijn:
- Porseleinen tegels: Heel duurzaam, budgetvriendelijk (en als je het mooi vindt verkrijgbaar in hout- of natuursteenlook).
- Linoleum: Gemaakt van natuurlijke materialen, is linoleum een duurzame, betaalbare en gemakkelijk te onderhouden vloer. Forbo heeft bijvoorbeeld prachtige linoleumvloeren.
- Kurk: Kurk is een warm, comfortabel en duurzaam materiaal. Voor kurk hoeven geen bomen gekapt te worden (het wordt gemaakt van schors!) en het is compleet biologisch afbreekbaar en recyclebaar.
Duurzaamheid en onderhoud: Een prioriteit
Start vandaag nog met het ontwerpen van jouw keuken
De meest duurzame keuze die je volgens ons kunt maken is de keuze voor een keuken die zo goed bij je past dat je er jaaaaren plezier van hebt! Door bewust te kiezen voor materialen die bij jouw levensstijl passen en zo weinig mogelijk impact op het milieu hebben, investeer je in de toekomst van je huis en de planeet. Met Droomhuiscoach kom je erachter wat jij écht wilt. Doe mee en zet de eerste stap naar je droomkeuken vandaag nog!