Of je nu een fanatieke thuiskok bent of gewoon snel een maaltijd wilt bereiden, een goed ingedeelde werkruimte kan een wereld van verschil maken. Maar waar moet je op letten om je keuken optimaal te gebruiken? Dit zijn onze tips.
1. Hoeveel werkruimte heb je nodig?
De ideale hoeveelheid werkruimte verschilt per huishouden. Als je een gezin hebt, heb je baat bij meer werkoppervlak, zodat meerdere personen tegelijk aan het werk kunnen. Als je een serieuze hobbykok bent, wil je ruimte hebben voor uitgebreid snijwerk en apparaten. Singles of mensen die vooral snelle maaltijden bereiden, hebben vaak minder ruimte nodig.
Een vuistregel is dat je minimaal 90 cm werkblad tussen de belangrijkste keukenonderdelen (spoelbak, kookplaat en koelkast) moet hebben. Let op, dit is dus MINIMAAL. Als je met meerdere personen in een huis woont en meer wil dan alleen een snelle hap maken wil je echt meer ruimte dan die 90 centimeter.
2. Veelgemaakte fouten bij het inrichten van werkruimte
Een van de grootste fouten die mensen maken, is onderschatten van hoeveel ruimte ze echt nodig hebben. Een overvolle keuken, met te weinig werkoppervlak, kan al snel zorgen voor frustratie. Ook zie je vaak dat de werkzones te ver uit elkaar worden geplaatst, wat onnodig veel loopwerk oplevert tijdens het koken.
Een slimme oplossing is om te werken met de keukendriehoek: de afstand tussen de koelkast, spoelbak en kookplaat moet zo kort mogelijk zijn, zodat je gemakkelijk kunt schakelen tussen deze zones. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de apparatuur die je dagelijks gebruikt, zodat je hiervoor voldoende vaste plekken hebt.
Maak voordat je een keuken koopt altijd een uitgebreide analyse, zodat je weet wat je nodig hebt. Welke apparaten en spullen gebruik je vaak? Heb je heel veel kruiden? Bewaar die dan op een overzichtelijke plek in de buurt van het fornuis. Zorg dat je weet wat je wilt en dat dat niet alleen gebaseerd is op de mooie plaatjes, maar juist op jouw situatie en wensen. Onze module ‘In 3 stappen naar een concreet plan voor je keuken’ kan je hier heel goed bij helpen.
3. Wat bepaalt hoeveel werkruimte er nodig is?
De keukenopstelling, je kookgewoonten en het aantal apparaten dat je gebruikt, bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt. Heb je een keuken met een L- of U-vorm? Dan heb je vaak meerdere plekken met werkruimte, wat handig kan zijn voor het creëren van aparte werkzones. Een kookeiland kan ook extra ruimte geven, niet alleen om te werken maar ook als gezellige plek om samen te komen tijdens het koken.
Hoe je kookt, speelt ook een grote rol. Als je graag experimenteert en meerdere gerechten tegelijk maakt, heb je meer ruimte nodig dan als je snel een eenpansgerecht klaarmaakt. Denk ook aan je apparaten: hoe meer gadgets je hebt, hoe meer werkruimte je vrij moet houden om ze te gebruiken. Een handige optie als je veel spullen op het aanrecht wilt bewaren is om je keukenblad iets dieper te maken dan de gangbare 60 centimeter, zodat je zonder extra lengte toch meer ruimte kunt creëren om je apparaten op het aanrecht kwijt te kunnen én daarbij nog te kunnen werken.
4. Slimme oplossingen voor kleine keukens
Ook als je een kleine keuken hebt, kun je deze efficiënt inrichten. Met slimme oplossingen haal je het maximale uit de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan uitschuifbare werkbladen of wandrekken voor kookgerei. Dit bespaart aanrechtruimte en zorgt ervoor dat je altijd een schoon en opgeruimd werkoppervlak hebt. Ook een hele slimme oplossing voor een kleine keuken is trouwens ‘keukendiscipline’. Oftewel, zorgen dat je na elk gebruik even schoonmaakt en opruimt ;).
Inbouwapparatuur is ook een geweldige manier om ruimte te besparen. Apparaten zoals magnetrons of ovens kun je netjes inbouwen, zodat ze geen werkruimte innemen. En vergeet niet om ook je wanden goed te benutten; zwevende planken kunnen ervoor zorgen dat je meer opbergruimte creëert zonder dat je werkruimte verloren gaat.
5. Het belang van een ergonomische werkruimte
Een goed ingedeelde keuken gaat niet alleen over de hoeveelheid werkruimte, maar ook over comfort. De juiste hoogte van het werkblad is essentieel om comfortabel te werken. Een hoogte van 90-95 cm is ideaal voor de meeste mensen, maar dit kan afhankelijk zijn van je eigen lengte.
Daarnaast is het slim om je keuken zo in te richten dat je niet constant hoeft te bukken of te strekken. Lades met soft-close systemen of kasten op comfortabele hoogte maken het koken minder belastend. Een goed geplaatste keukendriehoek zorgt ervoor dat je efficiënt kunt bewegen tussen je kookzones, wat je kookervaring een stuk prettiger maakt.
En, last but not least, vergeet de verlichting niet! Een kleine keuken die goed verlicht is, zorgt dat je elke centimeter goed benut. Als je een grote keuken hebt waar niet alle werkruimte goed verlicht is, kan die alsnog klein voelen omdat je op een donkere plek niet zo snel gaat werken.
Wil je meer leren over keukenindelingen?
Wil je nog meer tips en advies van een expert? Onze online cursus leert je alles wat je nodig hebt om je keuken slim, efficiënt en naar jouw smaak in te richten. Of je nu je droomkeuken wilt ontwerpen of gewoon meer uit je huidige ruimte wilt halen, onze modules bieden je de tools en kennis om aan de slag te gaan.