Droomhuiscoach - Interieurcursus

Functionele en ergonomisch verantwoorde keuken

Jouw eigen keukenplan ontwerpen

Bij het ontwerpen van een keuken staat niet alleen uitstraling centraal, maar juist ook functionaliteit en ergonomie. In een goed ontworpen keuken voel je thuis, heb je alles op orde en kun je superefficiënt en effectief werken. In deze blog bespreken we hoe ruimteplanning, een lichtplan en ergonomie kunnen bijdragen aan de functionaliteit van een keukenindeling.

Ruimteplanning: analyseer je ruimte

Natuurlijk begin je altijd met het maken van een plan en het inventariseren van je wensen. Hiervoor kun je onze eerste module gebruiken. Daarna ga je analyseren. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Welke vorm heeft je keuken? Deze initiële analyse is de basis van je ruimteplanning. Het doel is om een functionele indeling te ontwerpen die de beschikbare ruimte maximaliseert zonder in te leveren op comfort en bewegingsvrijheid. We noemen dat ook wel een vlekkenplan.

Vlekkenplan: bepaal de werkzones

In het vlekkenplan teken je verschillende werkzones: voorbereiding, koken, spoelen, opslag en de eettafel bijvoorbeeld. De indeling van deze zones is belangrijk voor een functionele keuken. Een goed keukenplan ontwerpen minimaliseert loopafstanden en zorgt voor een logische flow tijdens het voorbereiden, koken en afwassen. Je kunt de keukendriehoek gebruiken als richtlijn. Dat is de driehoek spoelbak – fornuis – koelkast. Zorg dat deze drie elementen in balans zijn en dat die driehoek niet onderbroken wordt.

Ergonomie: focus op de gebruikers

Een ergonomische keuken betekent het aanpassen van de indeling aan de gebruiker, niet andersom. Dit kan lastig zijn, want niet iedereen in je gezin is bijvoorbeeld even lang. Daarnaast is er voor het kneden van deeg een andere ideale werkhoogte dan voor snijden of koken. Er is dus niet één oplossing voor te geven. Je kunt bijvoorbeeld uitgaan van de persoon die de keuken het meest gebruikt of de kleinste partner als je ideale hoogtes wilt bepalen. Ergonomie is ook zorgen dat je zo min mogelijk hoeft te bukken of strekken. Dit kan bijvoorbeeld door apparaten op ooghoogte te plaatsen in een apparatenwand.

Opslag: slimme ergonomische oplossingen

Slimme opbergers kunnen een wereld van verschil maken in een keuken. Gebruik lades in plaats van kasten voor opslag onder je keukenblad – lades bieden betere toegang en overzicht en je hoeft minder te bukken en strekken. Dit geldt ook als je een caroussel gebruikt in hoekkasten. Je kunt er beter bij en je benut ruimte die anders onbenut blijft. Dit zijn allemaal aspecten van ruimteplanning die je keuken zowel functioneel als ergonomisch maken.

Lichtplan: functioneel én sfeermaker

Last but not least, een goed lichtplan is essentieel in elke keuken. Niet alleen voor de functionaliteit, maar ook om op de juiste momenten sfeer te kunnen brengen! Zorg voor voldoende lichtbronnen boven werkzones en gebruik bijvoorbeeld onderkastverlichting om aanrechtbladen te verlichten. Zorg ook dat je op de juiste plekken sfeerverlichting plaatst of gebruik dimmers.

Een ergonomisch ontworpen keuken die goed gebruikmaakt van ruimteplanning is een plezier om in te koken en te leven. Door de werkruimte te optimaliseren, het licht op de juiste plaats te laten schijnen door een lichtplan en te zorgen voor een logische flow, creëer je een keuken die niet alleen mooi is maar ook bijdraagt aan een gezonde kook- en leefomgeving.

Hou bij het maken van je keukenplan de principes van ergonomie en ruimteplanning in gedachten. Ze zullen helpen bij het maken van een functionele indeling, zodat je keuken echt je droomkeuken wordt. Met de hulp van Droomhuiscoach kun je deze droom verwezenlijken. Doe mee en zet de eerste stap naar je droomkeuken vandaag nog!