Droomhuiscoach - Interieurcursus

Besparen op je nieuwe keuken

Besparen op je nieuwe keuken: weet wat er mogelijk is

Een nieuwe keuken is altijd een flinke investering. Maar, wat kun je nu eigenlijk verwachten qua investering? Wat kost een keuken ongeveer, waar zitten die kosten en hoe kun je besparen? Deze blog geeft je antwoord op die vragen, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan voor jouw nieuwe droomkeuken.

De gemiddelde keukenprijs

De prijs van een nieuwe keuken kan sterk variëren, afhankelijk van je keuzes en voorkeuren. Gemiddeld kost een complete keuken tussen de €5.000 en €20.000. Aan de onderkant van het spectrum vind je eenvoudige, functionele keukens met basismaterialen en standaard apparatuur. Aan de bovenkant bevinden zich luxere keukens met hoogwaardige materialen, op maat gemaakte kasten en geavanceerde apparatuur. En het kan nog veel duurder dan dit, als je bijvoorbeeld voor de duurdere merken gaat of een hele grote keuken hebt met bijvoorbeeld veel high tech apparatuur, duurdere materialen (bepaalde steensoorten bijvoorbeeld voor een keukenblad) en meer maatwerk.

Factoren die de keukenprijs bepalen

Er zijn verschillende factoren die de gemiddelde keukenprijs beïnvloeden:

Materialen: De keuze voor materialen zoals werkbladen, kastfronten en vloeren heeft een grote impact op de prijs. Luxe, ‘echte’ materialen zoals natuursteen, massief hout en hoogwaardig roestvrij staal zijn duurder dan bijvoorbeeld laminaat of kunststof.

Apparatuur: De prijs van keukenapparatuur varieert sterk. Basisapparatuur is vaak goedkoper, terwijl premium merken en high-tech opties zoals slimme ovens en inductiekookplaten de kosten flink kunnen opdrijven.
Ontwerp en indeling: Een eenvoudig, standaard ontwerp is meestal goedkoper dan een complexe, op maat gemaakte indeling. Speciale functies zoals kookeilanden, ingebouwde kasten en verlichting kunnen de kosten ook doen stijgen. Maatwerk is altijd een stuk duurder, vooral omdat er dan meer arbeidsuren nodig zijn om de keuken te bouwen en te plaatsen.

Arbeidskosten: De bouw- en installatiekosten kunnen aanzienlijk zijn, vooral als er veel aanpassingen nodig zijn in je huidige keukenruimte. En, zoals hiervoor geschreven, maatwerk zorgt ook voor meer arbeidskosten.

Onderhandeltips voor een goede keukenofferte

Waar moet ik op letten bij een keukenofferte, zul je je misschien afvragen? Als je bij een keukenwinkel bent kun je ervan uitgaan dat er gemiddeld wel 30% van de initiële prijs af kan en dat dat geen speciaal aanbod voor jou is, maar de standaard ;). Hier zijn enkele tips om een goede keukenofferte te krijgen:

Vraag gespecificeerde keukenoffertes aan bij verschillende leveranciers en vergelijk deze zorgvuldig. Dit geeft je een beter inzicht in de marktprijzen en helpt je om een betere deal te krijgen. Zorg dat arbeid, keukenblad, frontjes, apparatuur los van elkaar zijn gespecificeerd zodat je een goed beeld krijgt van de kosten en appels met appels vergelijkt.

Vraag om kortingen: Veel leveranciers bieden kortingen aan, vooral als je meerdere producten of diensten tegelijk afneemt. Vraag naar lopende promoties of speciale aanbiedingen.

Onderzoek alternatieven: Soms kun je aanzienlijk besparen door te kiezen voor alternatieve merken of materialen die vergelijkbare kwaliteit bieden voor een lagere prijs. Let hierbij ook op duurzaamheid; materialen die meer kosten gaan soms een stuk langer mee of behouden beter hun waarde. 

Bundel je aankopen: Als je je keukenapparatuur en -accessoires bij dezelfde leverancier koopt, kun je vaak een betere prijs bedingen. Leveranciers zijn vaak bereid om een korting te geven bij grotere bestellingen.

Win-win

Het doel van onderhandelen is om een overeenkomst te bereiken waar beide partijen tevreden mee zijn. Het doel is dus niet om zo ver te gaan afdingen dat er geen service meer mogelijk is! Het gaat niet alleen maar om de prijs, ook om de service en de ervaring die je hebt in de keukenwinkel. Let op flexibiliteit, openheid van communicatie en kwaliteit van de service. Als er iets misgaat wil je niet dat je achteraf de kosten die je op de offerte hebt bespaart nog moet maken. 

Door goed geïnformeerd te zijn, slim te onderhandelen en strategische keuzes te maken, kun je aanzienlijk besparen op je nieuwe keuken zonder concessies te doen aan kwaliteit en functionaliteit. 

Het kiezen van de juiste keuken is een belangrijke beslissing. Door goed op de hoogte te zijn van wat een keuken kost en waar je op moet letten bij een offerte, kun je een weloverwogen keuze maken. Wil je meer hulp bij het plannen van je droomkeuken? Bij Droomhuiscoach helpen we je graag verder met persoonlijke adviezen en deskundige begeleiding. Zo kom je erachter wat jij écht wilt. Doe mee en zet de eerste stap naar je droomkeuken vandaag nog!